Jak nejsnadněji efektivně vyčistit nerezový dřez

Ať už jste vášnivými milovníky vaření nebo se v kuchyni pohybujete jen z povinnosti či v případě hladu, kuchyňský, nejčastěji nerezový, dřez je stále v provozu a jeho čištění se prostě nevyhnete. Poradíme Vám, jak na to, abyste měli dřez i po letech jako nový a nemuseli jste se rezignovaně smiřovat s různobarevnými skvrnami, které časem vznikají.

Nepoužívejte drsné strany klasických houbiček ani tekuté písky

Jako téměř u všeho i v případě čištění nerezového dřezu platí, nezanedbávejte údržbu od prvního použití. Poctivě oplachujte ovocné šťávy, zbytky kávy a všech ostatních pozůstatků nejen z potravin, o kterých víte, že barví povrchy. Stejně tak opravdu hned utírejte obyčejné kapky vody tak, aby nezůstávaly především v okolí baterie a ve žlábcích odkapávací části. Přesto, že je nerezový dřez velmi odolný, překvapivě snadno se poškrábe, proto není vhodné používat drátěnkové strany houbiček na nádobí, a dokonce ani tekuté písky, které v reklamách „přesvědčivě“ tvrdí, že nepoškrábou nerezový povrch. Není to pravda.

Ani se zaschlou špínou se vůbec nemusíte trápit. Stačí používat čistící prostředky na nerezové povrchy, ideálně s pohodlným rozprašovačem. Stačí jednoduše zastříknout plochu nechat pár minut působit, a pak jen setřít měkkou stranou houbičky nebo hadříkem z mikrovlákna. Po vyčištění opravdu jen opláchnout a utřít do sucha obyčejnou např. bavlněnou utěrkou. Obecně platí, že čím dříve po vaření či jiném znečištění to uděláte, tím měně práce budete mít i s každým dalším úklidem. Kvalitní kuchyňské čistící přípravky na nerez totiž zanechávají na dřezu, ale i sporáku ochranný film, který pomáhá se zaschlými kapkami, ale i se snadnějším odstraňováním mastnoty a špíny. Běžné prostředky na nádobí na čištění dřezu opravdu nestačí, čistící prostředky na nerez vám výrazně ušetří práci a prodlouží krásný vzhled dřezu.

Odpůrcům chemie pomůže jedlá soda a ocet a citrón

Pokud více věříte tradičním vychytávkám dobrých hospodyněk a dáváte přednost přírodním receptům před průmyslově vyráběnými čistícími prostředky, vyzkoušejte kombinaci jedlé sody a octa. Postup je jednoduchý. Kuchyňský dřez navlhčete hadříkem nebo papírovou kuchyňskou utěrkou posypejte jedlou sodou, zvlášť na místech, kde se vytvořily bílé či nahnědlé mapy. Sodu pečlivě rozetřete po celé ploše navlhčenou houbičkou či hadříkem, především na baterii a v jejím okolí. Do rozprašovače si nalejte ocet a dřez s jedlou sodou jím zastříkejte. Nelekejte se, že směs začne reagovat (šumět a pěnit) a nechte působit minimálně 10 min. Poté dřez opláchněte vodou a utřete do sucha. Opravdu to funguje, změnu uvidíte sami.

Zesílit efekt čištění dřezu můžete také pomocí citronové šťávy. Přímo do vymačkané citronové šťávy namočte hadřík nebo dřez čistěte přímo rozkrojenými půlkami citrónu. Citronovou šťávu však opět nezapomeňte důkladně opláchnout vodou (je to přírodní kyselina) a dřez vytřít do sucha.

Odstranění rezu z nerezového dřezu způsobeného železitou vodou

Odstranění rezu z nerezového dřezu způsobeného železitou vodou může být někdy komplikovaným úkolem, ale s vhodnými technikami a prostředky je to možné provést efektivně. Pro začátek je klíčové pochopit, že k odstranění rezu jsou často nejúčinnější speciální čističe určené pro nerezové povrchy, které jsou schopny bez poškození materiálu odstranit nechtěné skvrny od čaje, kávy, červeného vína a nánosy. Alternativně lze využít domácí metody s použitím bílého octa a jedlé sody. Aplikujte směs z rovnoměrných částí obou složek na postižené místo a nechte působit alespoň 10-15 minut. Poté použijte jemnou drátěnkou či starý zubní kartáček a jemně otírejte oblast, dokud se rez nerozpustí. Důležité je vždy po čištění dřez důkladně opláchnout a osušit, abyste předešli další korozivní reakci. Pro trvalou ochranu proti rezivění může být vhodné použít speciální prostředky na ošetření nerezových ploch, které pomáhají minimalizovat usazování minerálů a rezivých částic na povrchu.

Přesvědčte se i vy že čištění dřezu nemusí být únavné a bez efektu, stačí umět kombinovat a vědět, jak na to.